Kennis

Besparen op frituren: duurzame tips van Kiremko

Besparen op frituren is een belangrijk thema voor veel horecaondernemers. Niet alleen vanwege de stijgende energiekosten, maar ook om efficiënter en milieuvriendelijker te kunnen werken. Als leider in de productie van professionele kook- en frituurinstallaties, begrijpt Kiremko de uitdagingen waar u mee te maken heeft. In deze blog delen we praktische tips om energie te besparen tijdens het frituren, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van uw gerechten. Lees verder en ontdek hoe u met slimme aanpassingen uw kosten kunt verlagen en tegelijkertijd kunt bijdragen aan een duurzamere wereld.

Zet alleen het aantal frituurpannen aan dat nodig is

Een veelvoorkomende fout in de horeca is het onnodig aanzetten van te veel frituurpannen. Dit leidt tot onnodig hoge energiekosten. Bepaal per shift hoeveel pannen u daadwerkelijk nodig heeft op basis van de verwachte drukte. Door alleen de benodigde frituurpannen te gebruiken, kunt u aanzienlijk besparen op energiekosten. Dit eenvoudige aanpassingsproces kan direct invloed hebben op uw winstgevendheid.

Gebruik de eco timer tijdens rustige periodes

Tijdens rustige periodes is het zonde om frituurpannen op volle temperatuur te laten draaien. Kiremko’s innovatieve frituurinstallaties zijn uitgerust met een eco timer, die de temperatuur terugbrengt naar een ingestelde waarde, bijvoorbeeld 120 graden. Wanneer de drukte weer toeneemt, is de frituurpan binnen no-time weer op de gewenste temperatuur. Deze technologie helpt u niet alleen energie te besparen, maar verlengt ook de levensduur van uw apparatuur.

Verwarmde uitschepbak efficiënt gebruiken

Een verwarmde uitschepbak is essentieel voor het behoud van de juiste temperatuur van uw gefrituurde producten. Zet deze echter niet te vroeg aan. Wij adviseren om de uitschepbak een kwartier voor de spits aan te zetten en een kwartier na de spits weer uit te zetten. Dit minimaliseert energieverspilling en zorgt ervoor dat uw producten altijd perfect op temperatuur blijven.

Alleen benodigde zones van de bakplaat inschakelen

Bij het gebruik van een bakplaat kunt u aanzienlijk besparen door alleen de zones te activeren die u nodig heeft. Dit is vooral handig tijdens rustige uren, wanneer u mogelijk minder ruimte nodig heeft. Kiremko’s Adieu bakplaten zijn ontworpen met afzonderlijk regelbare zones, zodat u precies kunt kiezen welke delen verwarmd moeten worden. Dit optimaliseert uw energiegebruik en verlaagt uw operationele kosten.

Bain-marie efficiënt gebruiken

De bain-marie is een essentieel onderdeel van veel horecakeukens, maar kan ook een grote energieverbruiker zijn. Zet de bain-marie een kwartier voor opening aan en schakel deze een kwartier na sluiting weer uit. Dit zorgt ervoor dat de bain-marie alleen verwarmd wordt wanneer het echt nodig is, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen over de tijd.

Topcool deuren gesloten houden

Een vaak over het hoofd geziene bron van energieverspilling is de topcool. Zorg ervoor dat de deuren van de topcool gesloten zijn wanneer deze niet in gebruik is. Open deuren leiden tot aanzienlijke energieverliezen omdat de koelinstallatie harder moet werken om de gewenste temperatuur te handhaven. Door de deuren gesloten te houden, optimaliseert u het energieverbruik van uw koelsysteem en draagt u bij aan een duurzamere bedrijfsvoering.

Conclusie

Het efficiënt beheren van uw frituurproces kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere operationele kosten. Door aandacht te besteden aan de volgende punten, kunt u een groot verschil maken:

  • Aantal frituurpannen: Zet alleen het aantal frituurpannen aan dat echt nodig is.
  • Eco timer: Gebruik de eco timer tijdens rustige periodes om energie te besparen.
  • Verwarmde uitschepbak: Zet deze een kwartier voor de spits aan en een kwartier na de spits weer uit.
  • Bakplaat: Schakel alleen de zones van de bakplaat in die nodig zijn.
  • Bain-marie: Zet de bain-marie een kwartier voor opening aan en een kwartier na sluiting uit.
  • Topcool deuren: Houd de deuren gesloten wanneer deze niet in gebruik zijn om energieverlies te minimaliseren.

Kiremko staat klaar om u te ondersteunen met innovatieve oplossingen en deskundig advies. Neem contact op voor meer informatie of een consultatie over hoe Kiremko u kan helpen uw horeca-activiteiten te verbeteren en duurzamer te maken. Samen kunnen we werken aan een efficiëntere en milieuvriendelijkere toekomst voor de horeca.

Direct antwoord op je vragen?

Ontdek ook

Heb je onze klantverhalen al gelezen?

Frites uit Zuyd

De foodtruck van Frites uit Zuyd is uitgerust met een gasgestookte Kiremko Fadoset frituurinstallatie.

Universiteit Siegen

'De Kiremko werkt intuïtief waardoor het hele team ermee kan werken'

Meer kennisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe frituur je verse friet in een gasgestookte Kiremko?

Hoe kan jij het beste verse friet bakken? Dat gaat Oscar helemaal laten zien in deze video. Van het snijden van de aardappel tot het frituren van de verse friet in de frituurpan. Welke temperatuur moet het frituurvet zijn en...

Welke olie is het beste voor frituren in een Kiremko frituurinstallatie?

Frituren is een populaire manier om bijvoorbeeld aardappels te bereiden en daarom is het belangrijk om te weten welke olie het beste is om te gebruiken in jouw frituurinstallatie. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de...