Kennis

Hoe frituur je verse friet in een gasgestookte Kiremko?

Hoe kan jij het beste verse friet bakken? Dat gaat Oscar helemaal laten zien in deze video. Van het snijden van de aardappel tot het frituren van de verse friet in de frituurpan. Welke temperatuur moet het frituurvet zijn en hoelang moet er gefrituurd worden? Al deze stappen komen aan bod in de video.

Meer weten over de producent van de frituurinstallatie? Kijk dan op: https://www.qbtec.nl/

Meer weten over onze frituurinstallaties? Bekijk dan al onze modellen!

Van een aardappel verse friet maken

Het bakken van verse friet begint met het snijden van de aardappelen in de juiste maat. De gangbare afmetingen in Nederland zijn 11×11 mm of 12×12 mm. Sommige chefs kiezen ervoor om de aardappels te schillen, maar in en rond de schil zitten belangrijke vitamines zoals C en B. Bovendien leidt het schillen tot een gewichtsverlies van zo’n 20% en vraagt het extra handelingen van de ondernemer.

Met een Kiremko-frituurpan kun je ongeveer 4 kilogram aardappels per keer voorbakken.

Hoe verse friet voorbakken met een Kiremko frituurinstallatie?

Stel de Kiremko frituuroven in tussen 140 – 150 graden Celsius voor het voorbakken van de friet. Bak de friet circa 7 minuten. De temperatuur zal door het temperatuurverschil kort dalen naar 120 graden Celsius, maar herstelt zich snel naar de ingestelde waarde.

Het voorbakken is een proces van frituren en vocht onttrekken, resulterend in een gewichtsvermindering van circa 20%, afhankelijk van de aardappelkwaliteit.

Controleer de gaarheid door een frietje te knijpen; de buitenkant hoort krokant te zijn, de binnenkant zacht. Elke chef heeft zijn eigen methode voor het bakken van verse friet.

De friet moet rusten

Haal de voorgebakken friet uit de Kiremko frituurpan en leg ze in de vergaarbak om te rusten, minimaal 20 minuten. Dit afkoelproces zorgt voor extra knapperigheid.

Het afbakken van verse friet met een Kiremko frituurinstallatie

Verhit de Kiremko frituurpan tot 172 graden voor het afbakken van de friet. Bak ze 2 tot 2,5 minuut tot perfectie. Ook in deze fase treedt een gewichtsreductie van circa 15% op.

Zout, saus en klaar voor de klant!

Haal de friet na 2 tot 2,5 minuut uit de pan, leg ze in de uitschepbak, voeg zout toe, schud ze goed door elkaar en serveer in een zak of bakje. En zo moet je verse friet frituren!

Direct antwoord op je vragen?

Ontdek ook

Heb je onze klantverhalen al gelezen?

Frites uit Zuyd

De foodtruck van Frites uit Zuyd is uitgerust met een gasgestookte Kiremko Fadoset frituurinstallatie.

Universiteit Siegen

'De Kiremko werkt intuïtief waardoor het hele team ermee kan werken'

Meer kennisartikelen

Misschien vind je dit ook interessant?

Besparen op frituren: duurzame tips van Kiremko

Ontdek hoe u kunt besparen op frituren met innovatieve tips van Kiremko. Optimaliseer uw frituurproces en verlaag uw energiekosten....

Welke olie is het beste voor frituren in een Kiremko frituurinstallatie?

Frituren is een populaire manier om bijvoorbeeld aardappels te bereiden en daarom is het belangrijk om te weten welke olie het beste is om te gebruiken in jouw frituurinstallatie. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de...